BUSINESS MODEL CANVAS®

Business Model Canvas® er et fantastisk værktøj, der giver et overblik over din forretningsmodel ved hjælp af 9 segmenter og deres indbyrdes relationer. Det er en visuel skabelon, der blev udviklet af Alexander Osterwalder og Yves Pigneur i 2005, og som sidenhen har vundet stor popularitet hos iværksættere.

Formålet med Business Model Canvas® er at strategisk forklare, hvordan din virksomhed tjener penge, alt sammen på én side. Dette værktøj kan være nyttigt, uanset om du har en ny forretningsidé, vil videreudvikle din nuværende virksomhed, eller føler dig overvældet af tanken om at udarbejde en detaljeret forretningsplan.

Business Model Canvas® består af ni segmenter, der påvirker hinanden og viser, hvordan din virksomhed skaber, leverer og opfanger værdi. Værdi skabes ved at dit produkt løser kundens problem, leveres gennem dine kanaler og kunderelationer, og opfanges gennem dine indtægter.

VALUE PROPOSITION

Value proposition beskriver, hvordan dit produkt eller service tilbyder værdi til dit målrettede kundesegment. Det er ikke selve produktet/servicen, men det behov, du løser for køberen ved at hjælpe dem med at udføre deres opgaver.

Value proposition viser, hvilken værdi du leverer til dit kundesegment, hvilke opgaver dit produkt/service løser, og hvilke behov det tilfredsstiller.

Det er også grunden til, at dit kundesegment vælger dig fremfor dine konkurrenter. Value proposition kan fokusere på forskellige aspekter, såsom innovation, funktion, tilpasning, design, status, pris, besparelse, tilgængelighed, convenience.

KEY PARTNERS

Partnere er de virksomheder, organisationer eller individer, som du samarbejder med for at skabe, levere og fange værdi for dit kundesegment.

De kan bidrage med ressourcer, aktiviteter, kompetencer eller netværk, der gør det muligt for dig at gennemføre din forretningsmodel.

Det kan være leverandører, distributører, samarbejdspartnere, platforme eller outsourcing firmaer.

Ved at finde de rette partnere, kan du øge effektiviteten og konkurrenceevnen i din forretningsmodel og fokusere på de kerneprocesser, der giver mest værdi for dit kundesegment.

REVENUE STREAMS

Indtægter viser, hvordan du tjener penge fra dit kundesegment. Dit produkt eller service skaber værdi ved at løse kundens behov, men hvordan tjener du penge, og på hvilken måde?

Det er én ting at have en pris på dit produkt eller service, men en anden ting er betalingsmodellen. Der findes mange forskellige betalingsmodeller, som f.eks. kontantkøb, abonnement, leasing, licenser, betal-per-brug eller annoncering.

Betalingsmodellen kan være en måde at adskille sig fra konkurrenterne. Spotify har også flere betalings modeller, da de både tjener penge på abonnementet og annoncering til brugere af den gratis version.

CHANNELS

Kanaler er den måde, hvorpå du når ud til kunderne, kommunikerer med dem og leverer din Value proposition.

Det er vigtigt at tænke grundigt over, hvilke kanaler kunden foretrækker at benytte, hvilke du i øjeblikket bruger, hvilke der fungerer bedst og hvilke der giver økonomisk mening.

Kanaler kan være både fysiske og digitale.

KEY ACTIVITIES

Aktiviteter er de handlinger, du skal udføre for at skabe, levere og fange værdien.

Dette omfatter alt fra udvikling og produktion af dit produkt eller service, markedsføring af dit værdiudsagn, distribution og levering, kundeservice, til modtagelse af betaling for dit produkt eller service. Alle disse aktiviteter er nødvendige for at sikre, at din virksomhed fungerer optimalt.

COST STRUCTURES

En anden faktor at tænke på ved omkostninger er om de er faste eller variable. Faste omkostninger er dem der ikke ændres med produktionsvolumen, f.eks. husleje. Variable omkostninger ændres derimod, f.eks. materialer til produktion.

Det er vigtigt at have et overblik over omkostningerne, da de påvirker din prissætning og bundlinje. Det er derfor en god idé at have styr på såvel faste som variable omkostninger, og hvordan de påvirker dit produkt eller service.

CUSTOMER RELATIONSHIPS

Kunderelationen handler om, hvordan du opbygger, vedligeholder og udvikler forholdet til dine kunder – samt hvilket forhold de forventer.

Det er ikke altid nødvendigt eller økonomisk fordelagtigt at have tætte personlige kunderelationer, og det afhænger ofte af branchen og den standard, dit kundesegment er vant til.

Der kan være stor forskel på kunderelationen, afhængigt af om den er baseret på et enkelt køb, et abonnement, personlig assistance, selvbetjening eller automation.

Dette er også et område, hvor du kan adskille dig fra konkurrenterne, f.eks. gennem kundeloyalitet via kundekort i supermarkedet eller automatiseret check-in på et hotel.

KEY RESOURCES

Ressourcer er alt, hvad du har brug for eller skal erhverve for at udføre aktiviteterne.

Disse ressourcer kan være både fysiske, menneskelige, finansielle eller intellektuelle.

Ligesom aktiviteter er ressourcerne en nødvendighed for at kunne skabe, levere og fange værdien for dit målrettede kundesegment.

Det er vigtigt at have en god forståelse af, hvilke ressourcer der kræves, så du kan sikre, at din virksomhed har alle de nødvendige elementer til at fungere optimalt.

CUSTOMER SEGMENTS

Når du har defineret dine kundesegmenter, bør du overveje hvordan du skal kommunikere med dem. Dette er en af de vigtigste ting at tænke på, da dine kommunikationsstrategier vil påvirke hvordan du leverer dit værdiudsagn og opbygger relationen til kundesegmentet. Derfor er det en god idé at sætte dig ind i kundesegmentet, og hvad der motiverer dem, før du vælger hvilken kommunikationsform du vil benytte.

Der findes mange måder at kommunikere på, f.eks. gennem markedsføring, salg, kundeservice, præsentationer og sociale medier. Det er igen vigtigt at huske på, at der kan være forskel på hvilke kommunikationsstrategier der passer til de forskellige kundesegmenter. Derfor er det en god idé at have en diversificeret kommunikationsstrategi, som passer til den enkelte kundesegment.

Casper Rudnicki
Industrivej 10-14
7430 Ikast